Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Besparen op zakelijke energiekosten

Besparen op zakelijke energiekosten

Energiekosten fors omlaag voor ondernemers en bedrijven

De energieprijzen voor zakelijke verbruikers staan momenteel op een historisch laag niveau. Hierdoor kunnen organisaties hun energiekosten nu tot wel 30 procent verlagen. Voor grootzakelijke aansluitingen betekent dit een kostenverlaging tot duizenden euro’s (op jaarbasis).

Deze lage energieprijzen komen door de wereldwijde ontwikkelingen én zachte winter.

Immers nam de vraag naar gas en olie sterk af en hierdoor daalden de energieprijzen in het eerste kwartaal 2020 fors en is nu gestabiliseerd.

Belangrijkste factoren die de actuele energieprijzen veroorzaken;
  1. Zachte winter
  2. Coronavirus
  3. Conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië

Factoren die de energieprijzen beïnvloeden nader bekeken.

De zachte winter zorgde voor minder vraag naar gas en is er nog voldoende voorraad. De huidige lage gasprijs heeft ook gevolgen voor de gasgestookte elektriciteitscentrales.

Het Coronavirus heeft een flinke impact op de hele wereld. Daardoor is er momenteel een andere energiebehoefte en men verwacht daarnaast minder vraag naar oa. olie door de economische gevolgen. Een lagere behoefte aan fossiele brandstoffen laat de energieprijzen, incl. olie, kolen en gas dalen.

Rusland wilde de olieproductie niet verlagen, dus begon Saudi-Arabië een prijzenoorlog. De olieprijs kelderde daardoor met meer dan 20 procent in een paar dagen. Inmiddels bereikte de olieproducerende landen een akkoord over een lagere productie, maar is dit voldoende.

Interessant om nu je energiecontract te bekijken

Historisch gezien is het voorjaar een goed moment om je energie voor het volgende kalenderjaar te bekijken en af te spreken. De huidige energieprijzen maakt het juist nu een interessant om het energiecontract van je onderneming onder de loep te nemen.

Door de bijzondere omstandigheden en de onzekerheid over de toekomst, maakt dat ondernemers misschien nu niet met hun energie bezig (kunnen) zijn. Terwijl ze de besparing van een goede inkoop wel kunnen gebruiken!

Kortom elk type ondernemer (ZZP, MKB en Grootzakelijk) zou eigenlijk momenteel even de tijd moeten nemen om zelf of iemand anders naar de energiekosten te laten kijken. Een aanzienlijke besparing is vrijwel zeker, maar dit wil je liefst structureel inrichten en blijvend monitoren. Dus hoe blijf je de energiemarkt (ook) in de toekomst volgen?

Recente ontwikkelingen op de energiemarkt

De energiemarkt daalden in een korte tijd 20 tot 30 procent en staat momenteel op het lage niveau in jaren. De gasprijs ging zelfs onder het  niveau van 2016, wat toen al als historisch laag werd aangemerkt.

De grafieken laten duidelijk de huidige, bijzondere situatie op de energiemarkt zijn.

Ontwikkelingen van de elektra- en gasprijs tussen 2018 - 2020

Energiebeurzen 2018 - 2020

Wat is het juiste inkoopmoment?

Die vraag krijgen we uiteraard regelmatig van klanten. Zeker grootverbruiker van energie willen van de gunstige marktomstandigheden gebruik maken, maar weten van niet hoe ze dit het beste aanpakken.

Om het juiste inkoopmoment te bepalen dien je met tal van zaken rekening te houden. Daarbij gaat het niet alleen over hoeveel energie je verbruikt, maar vooral ook wanneer.

De energieprijzen, zeker op de groothandelsmarkt, fluctueren namelijk voortdurend. Dit maakt naast de timing vooral de inkoopstrategie heel belangrijk, maar ook of er eigen opwek, bijvoorbeeld door zonnepanelen, is. In dat geval spelen gelijktijdig verbruik of mogen salderen weer een rol.

Vanuit 3nergie kijken we hoe de energiemarkt zich ontwikkeld en ondersteunen zakelijke gebruikers bij hun beslissingen. We houden daarbij niet alleen rekening met de prijzen en inkooprisico’s, maar helpen ook op andere manieren om de energiekosten beheersbaar te houden.

Gegarandeerd besparen!

De energieportefeuille monitoren en controleren op onnodige kosten, doen we al doorlopend. Zo zijn we al jaren van toegevoegde waarde voor bedrijven en instellingen.

Dus kunnen ‘besparen’ in een lagere energiemarkt is feitelijk geen uitdaging. Veel belangrijker is nu alles zo inrichten dat ook de energie in de toekomst betaalbaar blijft. Daarnaast heeft u te maken met overheidsbesluiten zoals de informatieplicht, Energielabel C voor kantoren (vanaf 2023) en in elk geval de forse stijgingen van de energiebelasting.

Kortom efficiënt omgaan met energie blijft belangrijk, dat is een garantie!

Vanuit onze dienstverlening helpen we vooral de ondernemers en vastgoed eigenaren met een grootverbruik aansluiting. Dus wenst u onafhankelijk advies over de inkoop, uw (nieuwe) aansluiting of de energietransitie binnen uw organisatie, neem dan gerust contact op.

Gratis Energiescan

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.