Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Energiemonitoring heeft invloed op energieverbruik

Energiemonitoring heeft invloed op energieverbruik

Energiemonitoring heeft als doel om energie te besparen. Door het energieverbruik van een organisatie of proces visueel te maken, wordt afwijkend energieverbruik beter zichtbaar. Daarnaast kunnen, door analyse van het verbruik, verbetermogelijkheden opgespoord worden. Het start dus met inzicht in verbruik, waarna effecten van duurzaamheidsmaatregelen en verandering in gedrag direct kunnen worden gemeten. Met energiemonitoring kan een directe besparing op het energieverbruik en dus de kosten daarvoor gerealiseerd worden. Naast het besparen van geld zal je ook je CO2-uitstoot verlagen.

Energiemonitoring heeft een positieve invloed op het verbruik én kosten voor energie.

1. Bewustwording en gedrag

Door het monitoren van uw verbruik, krijgt u inzicht in de energieprestaties van uw bedrijf. Hieruit kunnen mogelijkheden voor energiebesparing worden bepaald. De schattingen over de besparingen op het energieverbruik lopen op tot ruim 25%, maar ook bij een (veel) lager percentage is energiemonitoring een interessante investering. Het inzicht triggert organisaties om na te denken over verdere mogelijkheden.

2. Benchmark energieverbruik

Verbruiksgegevens van een organisatie, kantoor of ander gebouw zeggen pas echt iets als je het kunt vergelijken. Wanneer je die vergelijkt met gelijkwaardige panden of bedrijven, leidt dit vaak tot actie. De locatie die duurder is in verbruik dan soortgelijke panden, zal daar zeker iets aan willen en kunnen doen. Uit de de analyse zal ook blijken waar het meeste effect behaald kan worden. Het (hoge) verbruik zegt dus op zich niet altijd iets, maar de vergelijking wel. Dit triggert ondernemers vaak tot actie.

3. Energiemonitoring als businesscase (voor verduurzamen)

Door het inzicht dat energiemonitoring geeft, kun je gerichte plannen uitwerken. Zo kun je vrij nauwkeurig berekenen welke investering het meest de moeite waard is. Neem als bijvoorbeeld zonnepanelen;  met een verbruiksanalyse kun je de gelijktijdigheid bepalen. Dit is nodig om de investering te berekenen, bepaalt ook deels de subsidie en daarmee de terugverdientijd. Zo ook voor maatregelen als LED (verlichting) en verschillende vormen van isolatie. Energiemonitoring helpt dus bij gerichter investeren in duurzaamheid.

Energiebesparen met energiemonitoring in de praktijk;
  • Verlichting: Buiten de openings- of gebruikstijden van een gebouw mag men verwachten dat het elektriciteitsverbruik lager ligt. In sommige gevallen blijft ook na werktijd onnodig veel verlichting branden.
  • Verwarming: Een verwarmingsinstallatie wordt aangestuurd door een stooklijn of klimaatregeling. Door klachten over het binnenklimaat wordt deze regeling vaak aangepast en in veel gebouwen past de regeling niet meer bij het werkelijke gebruik.
  • Ventilatie: De luchtbehandeling behoort samen te werken met de verwarming. In voor- en naseizoen wil het ‘s ochtends weleens koud zijn, terwijl overdag de buitentemperatuur toch snel oploopt tot boven de 18 graden Celsius. Het komt vaak voor dat de koeling aan het werk gaat, terwijl de verwarming nog bezig is. Dat werkt tegen elkaar in en kost onnodig veel energie.
  • Basislast: Ook buiten openingstijd wordt energie verbruikt. Het energieverbruik in de nacht of in een weekend is de basislast. Door deze terug te brengen, kan men behoorlijk veel energie besparen. Op jaarbasis (24/7) bekeken is een gebouw maar voor een beperkt deel van de tijd vol in gebruik. 

Met energiemonitoring is nog veel meer te analyseren. Het optimaliseren van klimaatregelingen en stooklijnen is één ding, maar met het verbeteren van de installaties kan nog meer resultaat behaald worden. Frequentiesturing van ventilatiemotoren, daglichtregelingen of aanwezigheidsdetectie op verlichting, kloktijden op allerlei systemen, met monitoring wordt het inzichtelijk.

3nergie | energieadvies

Een ondernemer moet zich kunnen focussen op de core business. Bespaar uzelf tijd en moeite door een een energieconsultant in te schakelen. Vanuit 3nergie begeleiden we bedrijven bij reductie van verbruik, eigen duurzame opwekking en besparen op de kosten van energie. Samen bepalen we het beoogde rendement, waarbij de ondernemer de kaders kan aangeven. Tegelijkertijd helpt monitoring om te checken of de beoogde besparing ook echt behaald wordt. En mocht dit niet zo zijn, wat er nodig is om dit wel te behalen.

Meer weten?

Een energieadviseur kijkt naar alle relevante aspecten van uw energie installatie. Juist door de combinatie van kennis en ervaring op de energiemarkt maakt dat u nog gerichter kan verduurzamen. Wil je meer weten? Neem gerust contact op het contactformulier of stuur een uitnodiging via LinkedIn.

Onder het genot van een kop koffie bespreken we graag eens uw energieportefeuille.

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.