Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Energiekosten bij leegstand zakelijk vastgoed

Energiekosten bij leegstand zakelijk vastgoed

Leegstandscontract; minder energiekosten en meer flexibiliteit

Een gebouw kan altijd eens tijdelijk of voor een langere periode leeg staan. Als eigenaar of beheerders van commercieel vastgoed wilt u dan niet onnodig te veel betalen voor de energie of energieaansluitingen.

De vaste maandelijkse kosten voor energielevering zijn te beïnvloeden en bepalen bij leegstand de belangrijkste energiekosten. Als eigenaar van het vastgoed bent u verantwoordelijk voor de netwerkaansluiting(en), ook als er nauwelijks of geen verbruik in het pand is.

Leegstand komt voor bij verkoop of verhuur, maar speelt ook nieuwbouw of deels verbouwing van het pand.

Op enig moment komt er een nieuwe gebruiker en moet de energiesituatie opnieuw bekeken worden. 3nergie weet precies waar u op moet letten en adviseren u graag bij (gedeeltelijke) leegstand.

Energiemanagement bij zakelijk vastgoed

Zowel vastgoedbeleggers, projectontwikkelaars, beheersmaatschappijen als eigenaren van kantoren, winkelpanden en andere utiliteitsbouw hebben belang bij effectief energiemanagement.

Ze krijgen allemaal op zijn tijd te maken met leegstand, waarbij 3nergie met praktisch ondersteuning zorgt dat u niet meer dan nodig betaald voor de energie bij leegstand.

Buiten een tijdelijk of flexibel leegstandscontract voor energie adviseren we ook op de andere relevante energiezaken.

Wilt u grip op uw totale energiekosten, kies dan voor energiemanagement van 3nergie!

  basis energiescan

Energietips rond leegstand

Waar moet u op moet letten bij leegstand? Vanuit onze ervaring en kennis van de energiemarkt noteren we hieronder verschillende aspecten, relevant voor de energiekosten bij leegstand.

  • Noteer én bewaar meterstanden, zeker als u niet over een slimme meter of telemetrie-aansluiting beschikt! Maak foto’s bij de meteropname en laat eventueel (vorige en nieuwe) gebruikers tekenen voor datum en meterstand, dat voorkomt discussie.
  • Inventariseer de tijdelijke en toekomstige energiebehoefte. Bij grootverbruikaansluitingen zijn de (financiële) afwegingen strategisch te noemen.
  • Beperk het gas- en elektraverbruik, met name van gebouwgebonden installatie, bij leegstand.
  • Verwacht u leegstand voor langere tijd, dan kan u de aansluiting voor gas en stroom ook laten verkleinen of tijdelijk afsluiten.
  • Kies voor een flexibele energiecontract of voeg deze toe aan een onderhandelde raamovereenkomst. 3nerige helpt u hier graag mee.
  • Een gunstig energiecontract kan u soms meenemen of overdragen. Kijk daarvoor wel goed naar de voorwaarden of consequenties.
  • Let op de maandelijkse vastrechtkosten van leegstandscontracten. Sommige maatschappijen hanteren bij leegstand (extra) administratie of eenmalige kosten.

De energieconsultants van 3nergie adviseren niet alleen als het gaat over de energieaansluitingen, maar kunnen uw bedrijfspand ook voorzien van een energielabel (EPA-U).

Energielabel tijdens leegstand

Bedrijfspanden dienen sinds 1 januari 2015 voorafgaand aan verhuur of verkoop over een energielabel utiliteitsbouw te beschikken. Een EPA-U energielabel geeft inzicht in de energieprestatie in vergelijking met andere gebouwen met eenzelfde functie.

Een EPB-adviseur mag pas een energielabel afgegeven nadat een gecertificeerde energieadviseur het gebouw bezocht heeft en alle eigenschappen controleerde. Een leeg gebouw is doorgaans wel eenvoudiger op te nemen. Het is ook niet nodig om te wachten tot verbouwingen zijn afgerond. Verbeteringen mogen onder bepaalde voorwaarden worden meegerekend in het energielabel.

Daarnaast kan de (tussentijdse) energie-index aanleiding zijn om nog een extra stap richting duurzaamheid te zetten.

Energieoptimalisatie onder leegstand

Uiteindelijk is energie een onderdeel van de businesscase voor (vastgoed) ondernemers. Investeren gericht op rendement, dus lagere energiekosten of een hogere opbrengst (bij verkoop/verhuur).

Bij effectief energiemanagement snijdt het mes aan twee kanten.

Inventariseren en doelgericht monitoren van de energie op aansluitniveau is essentieel om tot een optimaal ingerichte energieportefeuille te komen. 3nergie verzorgt onafhankelijk energieadvies en energiemanagement.

Heeft u vastgoed of te maken met leegstand, maak dan snel een afspraak met een energie specialist!

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.