Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Energiecontract opzeggen zonder opzegvergoeding

Energiecontract opzeggen zonder opzegvergoeding

Door uw energiecontract tijdig op te zeggen voorkomt u het risico op een hoge zakelijke opzegvergoeding. Doe het schriftelijk - kan ook per mail - en vraag om een bevestiging, dat schept duidelijkheid voor alle partijen. Een opzegging kan op elk moment en u hoeft zeker niet te wachten tot vlak voor de opzegtermijn.

De opzegtermijn staat in het energiecontract en kan bijvoorbeeld 1, 3 of 6 maanden zijn. De opzegtermijn verschilt per energiemaatschappij, let hier dus goed op.

Stuur direct na het ingaan van de leveringsovereenkomst de proforma opzegging!

Wat moet u doen wanneer een zakelijke energiecontract afloopt?

Het beheer van zakelijke energiecontracten is geen dagelijkse bezigheid voor veel ondernemers, maar wel belangrijk voor de energiekosten. Voorkom daarom dat uw overeenkomst automatisch variabel doorloopt of stilzwijgend wordt verlengd.

Na de opzegging kan u uitkijken naar nieuwe gunstige voorwaarden voor de levering van energie. Zorg voor een passende inkoopstrategie, waarbij u rekening houdt met uw type aansluitingen, verbruik en eventuele teruglevering. Verder moeten de leveringscondities van de overeenkomst passen bij uw bedrijfs- en energieprofiel.

Dus de kale leveringstarieven, (risico)opslag, vastrechtkosten, maar vooral verborgen kosten en de kleine lettertjes bepalen dat u niet te veel betaalt. Een energiemaatschappij is vaak minder onafhankelijk in de keuze van uw inkoopstrategie. De consultants van 3nergie helpen u graag bij alle vragen en mogelijkheden voor toekomstige leveringsovereenkomsten.

Automatisch verlengen of opzegboete

Indien u niet (tijdig) heeft opgezegd betekend dat uw energieleverancier er rekening mee houdt dat u energie blijft afnemen.

Bij een kleinverbruikaansluiting zal het contract in de meeste gevallen automatisch overgaan in een leveringsovereenkomst voor onbepaalde tijd met (hogere) variabele tarieven. Zo’n flexibel energiecontract kan u doorgaans met 30 dagen opzeggen.

In de tussentijd betaalt u wel meer dan de actuele marktarieven, omdat u bijna per direct kan opzeggen. Energiemaatschappijen noemen deze gebruikers ook wel ‘slapers’.

Voor grootverbruikaansluitingen gelden andere regels. Heeft u de opzegtermijn van uw zakelijke energiecontract voorbij laten gaan, volgt in bijna alle gevallen een automatische verlenging van 1 jaar. In die periode betaalt u de nieuwe (variabele) tarieven, wat opnieuw ongunstig is voor uw energiekosten.

Voor deze automatische verlening (van 1 jaar) geldt opnieuw een opzegtermijn. Stopt u het (verlengde) energiecontract voortijdig, dan zal de leverancier een opzegvergoeding in rekening kunnen brengen.

Heeft u als grootverbruikaansluiting wel tijdig opgezegd, maar geen nieuwe energiecontract afgesloten, dan zal de huidige energiemaatschappij (verplicht) blijven leveren. Wel rekenen ze hiervoor de nog hogere ‘overbruggingstarieven’!

Effectief energiemanagement is ook zorgen dat energiecontracten aansluiten.

Maximale boete contractbreuk zakelijke energie

De reden dat energieleveranciers een opzegvergoeding in rekening brengen ligt in de reeds ingekochte energie. De boete geldt bij contractbreuk en is een vergoeding voor het niet nakomen van de afspraak met de energieleverancier.

Opzegvergoeding ontvangen?

De opzegvergoeding is gebaseerd op de resterende looptijd en het gecontracteerde volume. De maximale boete kan op verschillende manieren berekend worden. Wat de energieleverancier toegepast staat in het energiecontract of in de algemene voorwaarden. Voor kleinverbruikers geldt;

  • Vergoeding is maximaal 15% van wat u verbruikt zou hebben als u klant was gebleven.
  • De boete is het verschil tussen de marktprijs toen u overstapte vergeleken met de verwachte opbrengst als u klant was gebleven. Verhoogt met 50 euro  administratiekosten.
  • Een opzegvergoeding van 100 euro per aansluiting voor elk jaar dat u eerder stopt.
    Bespaar op uw energiekosten

Met effectief energiemanagement kan u veel besparen.

Het is altijd belangrijk om uw zakelijke energiecontracten tijdig op te zeggen rekening houdend met de opzegtermijn en te zorgen voor een passende inkoop(strategie) van uw nieuwe energiecontract(en).

Wij ontzorgen organisaties en vastgoed ondernemers bij alle voorkomende energievragen. 3nergie heeft de vereiste kennis van de regelgeving en contacten op de energiemarkt. Zo komen we als onafhankelijk energie adviseur tot het beste resultaat, met een financieel en functioneel betere deal of oplossing. Ook helpen we met de volledige implementatie.

Kennismaking

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.