Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Elektriciteitsmeter met dubbel telwerk (dagtarief - nachttarief), welke moet ik aflezen?

Elektriciteitsmeter met dubbel telwerk (dagtarief - nachttarief), welke moet ik aflezen?
Standaard is het eerste (bovenste of linker) telwerk I het nacht- of weekendtarief.
De tweede (onderste of rechter) telwerk II is het normaal, dag- of piektarief.

Dit geldt ook voor digitale meters: het eerste telwerk (T1) is het nacht- of weekendtarief en het tweede telwerk (T2) het dagtarief.

Let op: In sommige gebieden kan het precies omgedraaid zijn, dit staat los van de (huidige) netbeheerder.

TIP: Controleer bij het noteren van de meterstand welke telwerk actief is, dan weet je het zeker.

 

Hoe moet ik de elektriciteitsmeter goed aflezen?

Hoe u de meterstanden van de elektriciteitsmeter op de juiste manier afleest, ligt aan het soort meter dat u hebt.
U vindt hier per soort meter de uitleg hierover.

 

  • Elektriciteitsmeter met 1 telwerk

Bij een telwerk kan geen verwarring ontstaan en heeft u automatisch een enkeltarief bij uw energieleverancier. Sommige meters geven uw energieverbruik na de komma weer. U hoeft alleen te kijken naar de cijfers voor de komma.

  • Elektriciteitsmeter met 2 of meer telwerken

Elektriciteit 1 (T1) staat in het bovenste of het linker telwerk. Elektriciteit 2 (T2) staat in het onderste of het rechter telwerk. Een derde telwerk toont de teruggeleverde energie óf het totaal van de twee telwerken. Geef altijd alle meterstanden door waar de energieleverancier om vraagt, ook deze op ‘0’ staat.

Als de elektrameter 2 of meer telwerken heeft, kan u zogeheten dubbeltarief afspreken met uw energieleverancier. Dat betekend verschillende tarieven voor overdag en ‘s nachts. Dit dubbeltarief wordt ook wel hoog/laag-tarief of piek/dal-tarief genoemd.
 
  • Digitale meter (niet slim)

Digitale elektriciteitsmeters hebben een digitaal telwerk. De meeste digitale meters hebben meerdere telwerken. Om de zoveel seconden verschijnt er een ander telwerk. Druk anders op de (vaak blauwe) knop. Het eerste cijfer in het display geeft aan naar welk telwerk u kijkt.
 
Telwerk Code Toelichting
1 1.8.1 Meterstand dal/nacht voor verbruikte energie
2 1.8.2 Meterstand piek/dag voor verbruikte energie
3 2.8.1 Meterstand dal/nacht voor teruggeleverde energie
4 2.8.2 Meterstand piek/dag voor teruggeleverde energie
(T1 = Tarief 1 = dal/nacht tarief, T2 = Tarief 2 = piek/dag tarief)
 
  • Slimme meter

De slimme elektriciteitsmeter heeft meerdere telwerken. Hiermee kan u zowel uw verbruikte elektriciteit als uw teruggeleverde energie aflezen. Er zijn heel veelverschillende soorten slimme meters in omloop.

Een slimme meter staat via het GPRS netwerk in verbinding met de meetverantwoordelijke. Deze communicatie maakt het mogelijk om de meter op afstand te 'blokkeren' en weer 'vrij te geven'. Staat er geen ‘Connect’ in het scherm, dan is uw meter op afstand geblokkeerd en kunt u de schakelaar niet gebruiken. Na vrijgave komt er weer ‘Connect’ op het display van uw meter te staan en kunt u de elektriciteit weer inschakelen.

 

Controlelampje

Op een digitale meter zitten 2 of meer controlelampjes, afhankelijk van het type meter.
Knippert het controlelampje dan wordt er elektriciteit verbruikt of teruggeleverd. Hoe sneller het lampje knippert hoe meer stroom er wordt verbruikt/teruggeleverd. Brand het controlelampje continu, dan is er geen verbruik!

Meternummer

Op de electriciteitsmeter staat uw meternummer. Dit nummer hoort ook op uw factuur vermeld te zijn. Bij contact met uw netbeheerder of energieleverancier kan u dit nummer nodig hebben.

Communicatiepoort

Een moderne (digitale) elektriciteitsmeter is uitgerust met een communicatiepoort (P1). Via deze 'read only' poort is het mogelijk om gegevens – zoals meterstanden en verbruiken – uit uw meter te halen. Deze informatie kan u over te brengen naar eigen communicatie- of opslagapparatuur en naar wens beheren. Het is niet mogelijk om zelf gegevens naar de meter te versturen.

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.