Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Energiemarkt, handel met voorkennis

Energiemarkt, handel met voorkennis

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt mogelijke voorkennis door een onderneming in de elektriciteitssector.

Elektriciteit wordt verhandeld om de beurs, net als de grondstoffen gas, kolen, olie en andere zoals CO2-rechten. Vraag en aanbod bepalen dus mede de kostprijs van energie. Zowel het moment van energieverbruik als timing van de inkoop zijn belangrijk. De ACM ziet er op toe dat alle marktpartijen op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken.

  Actuele energiebeurzen

Eerste REMIT inval

De toezichthouder heeft eind maart een inval gedaan om te onderzoeken of het elektriciteitsbedrijf, waarvan ze de naam niet bekend maakte, het verbod op handel met voorkennis op de energiemarkt heeft overtreden.

Voor het eerst in Nederland werd er een inval gedaan vanuit de Europese verordening REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency). Het doel van REMIT is om marktmanipulatie of voorkennis op de groothandelsmarkt voor energie op te sporen en tegen te gaan. De ACM werkt hiervoor samen met de beurzen en brokers van energie, of krijgt signalen van ACER, het agentschap van Europese toezichthouders.

Remko Bos, directeur Energie van de ACM: “Met het toezicht op de naleving van REMIT willen we marktmisbruik voorkomen en dragen we er aan bij dat marktspelers vertrouwen hebben in de werking van de energiemarkt. Dat doen we samen met onze Europese collega-toezichthouders. REMIT bevordert de concurrentie, wat leidt tot eerlijke prijzen voor de consument.”

Mogelijk is de conclusie van de ACM dat er geen overtreding is begaan, maar weten de marktspelers in elk geval dat de REMIT-verplichtingen worden gecontroleerd. Sowieso krijgt het elektriciteitsbedrijf gelegenheid om te reageren voordat er een sanctie wordt opgelegd.

Energiebeurzen zijn constant in beweging

We bekijken dagelijks de energieprijzen, aangevuld met relevant energienieuws. De belangrijkste trends en ontwikkelingen delen we uiteraard met onze relaties. 3nergie volgt de energiemarkt dus doorlopend en laat u optimaal profiteren van kansen op de energiemarkt.

Dus fluctuerende grondstofprijzen, geopolitieke ontwikkelingen en seizoensinvloeden zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Naast de financiële aspecten zijn er nog functionele zaken en wettelijke verplichtingen. Een energie consultant kan u (proactief) informeren, maar ook volledig ontzorgen als het gaat om het beheer van uw energieportefeuille.

3nergie volgt de energiebeurzen voor u

Kennis van energie zaken

Het onderzoek van de ACM toont aan dat (voor)kennis op de energiemarkt een belangrijk verschil kan maken. Toch wordt het belang van een optimale inkoopstrategie voor energie door veel bedrijven onderschat. Zeker bij grootverbruikers en multisites zien we beduidend betere inkoop resultaten door een effectieve energie inkoopstrategie...

Het is absoluut niet verboden om na te denken over een energie inkoop die aansluiten op uw bedrijfsstrategie. Sterker nog, het zal geweldige resultaten opleveren! De toegevoegde waarde van 3nergie zit in de kennis en ervaring met energie inkopen, dit is namelijk wat we al jaren voor klanten doen.

Vanuit 3nergie kunnen we een rol spelen bij het bepalen van de inkoopstrategie, maar ontzorgen bij de praktische uitvoering van de energie inkoop. Het inschakelen van een expert voor energie advies is bij multisite of grootverbruiker een absolute must! Daar spelen naast de marktwerking nog andere contractuele verplichtingen en wettelijke beperkingen.

  PLAN EEN AFSPRAAK

Een afspraak maken om uw energieportefeuille te bespreken?

Neem contact op of laat uw gegevens achter en vertellen u alles wat u moet weten over uw energiecasus!

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.