Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Stroomstoring, wat is de schade voor uw bedrijf?

Stroomstoring, wat is de schade voor uw bedrijf?

Afgelopen weekend kwam heel Argentinië en Uruguay zitten zonder elektriciteit door een "enorme stroomstoring". Ook Zuid-Brazilië en verschillende steden in Chili en Paraguay werden getroffen.

De elektriciteitsstoring van zondag viel samen met verkiezingen in meerdere Argentijnse staten. Zodoende moesten kiezers het lampje van hun mobiele telefoon of een kaarsje gebruiken om hun stem uit te brengen.

Bedrijven en hulpinstellingen moesten een beroep doen op noodstroom. Het metro’s en treinen kwamen tot stilstand, verkeerslichten vielen uit, maar ook het drinkwaterdistributiesysteem had geen stroom door de storing!

Gelukkig was op zondagavond de stroomlevering voor de helft van de Argentijnse huishoudens en in Uruguay voor 75 procent hersteld. Oorzaak van de enorme storing is (nog) niet duidelijk, waarbij zelfs een cyberaanval niet wordt uitgesloten.

Nederland heeft één van meest betrouwbare gas- en elektriciteitsnetten van Europa

Stroomstoringen in Nederland

In de afgelopen vijf jaar hadden Nederlanders gemiddeld 25 minuten geen stroom en 1 minuut en 38 seconden geen gas. Het Nederlandse energienet behoort daarmee tot de meest betrouwbare ter wereld. Toch kan het altijd eens gebeuren … wat dan?

Compensatieregeling is geen schadevergoeding

Na een grote energiestoring heb je niet altijd recht op een compensatie. Dit is slechts een tegemoetkoming voor het ongemak en nadrukkelijk géén schadevergoeding.

De regeling is enkel bedoeld als financiële prikkel voor netbeheerders om te investeren in hogere betrouwbaarheid, snellere hersteltijden en probleemoplossingen. De overheid gaat er vanuit de noch het veroorzaken, noch het opheffen van een stroom-onderbreking volledig in handen ligt van de netbeheerder.

De hoogte van de vergoeding wordt bepaald op basis van de energie aansluiting; er is dus onderscheid tussen kleinzakelijke gebruikers (inclusief huishoudens) en overige zakelijke verbruikers.

Bij een storing die korter dan uur duren krijgt u sowieso geen compensatie.

Soort storing Aansluitwaarde Duur storing Compensatiebedrag Per 4 uur extra
< 1 kV Kleinzakelijke gebruikers 4 tot 8 uur € 35 € 20
Middelgrote verbruikers 4 tot 8 uur € 195 € 100
< 1
> 35 kV
Kleinzakelijke gebruikers 4 tot 8 uur € 35 € 20
Middelgrote verbruikers 2 tot 8 uur € 195 € 100
Grote verbruikers 2 tot 8 uur € 910 € 500
> 35 kV Kleinzakelijke verbruikers 4 tot 8 uur € 35 € 20
Middelgrote verbruikers 1 tot 8 uur € 195 € 100
Grote verbruikers 1 tot 8 uur € 910 € 500
Grote verbruikers 1 tot 8 uur € 0,35
per kilowatt gecontracteerd
€ 0,20
per kilowatt gecontracteerd
  • Kleinzakelijke gebruikers (max. 3 x 25 Ampère)
  • Middelgrote verbruikers (> 3 x 25 Ampère tot en met 1 kV)
  • Grote verbruikers (1 tot 35 kV)

Het is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder om bovengenoemde compensatieregeling correct uit te voeren. De DTe (Dienst uitvoering en toezicht Energie) houdt toezicht op de uitvoering.

Daadwerkelijke schade verhalen

Zelfs als de stroom weer wordt ingeschakeld, kan er alsnog schade optreden. Door piekspanning, een korte periode een grote hoeveelheid stroom, kunnen apparaten kapotgaan. In principe mag u altijd proberen de daadwerkelijke schade (indien hoger dan de standaard compensatieregeling) te verhalen op de netbeheerder.

In de praktijk blijkt dit best lastig. Zeker een korte onderbreking wordt beschouwd als regulier ondernemersrisico. Indien uw organisatie zo afhankelijk is van energie en u werkelijk geen minuut zonder kan, zou (vooraf) kunnen nadenken over een back-up of opslag systeem.

Dus heeft u ondanks voorzorgsmaatregelen schade en u kan dit voldoende aantonen, dan kan u bij de netbeheerder neerleggen. In de praktijk is het verhalen op de eigen inboedel of bedrijfsschadeverzekering een stuk eenvoudiger.

Bedenk overigens dat bij een grote storing mogelijk ook internet, data en telefoonverkeer uit de lucht kan zijn.

Zonnepanelen bij stroomonderbreking

De meeste zonnepanelen worden rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten en deze stoppen met werken bij stroomuitval. Om elektriciteit te produceren hebben zonnepanelen namelijk ook elektriciteit nodig!

Daarbij is hoeveelheid elektriciteit die een PV-installatie levert niet constant gelijk en juist die verschillen worden opgevangen door het elektriciteitsnet. Indien uw elektrische apparaten verschillende hoeveelheden stroom zouden krijgen kan dit ernstige schade opleveren. Dus deze technische onmogelijkheid is er voor de veiligheid van uw eigen energie installatie.

Indien de zonnepanelen installatie ook is aangesloten op batterijen of zelfs volledig 'off the grid' werkt, blijven zonnepanelen het wel probleemloos doen bij stroomuitval.

Energie voor bedrijven

Ondernemers moeten kunnen vertrouwen dat hun energiezaken blijvend goed geregeld zijn en zich kunnen focussen op hun core business.

3nergie helpt niet alleen met informatie, maar zorgt ook voor effectief energiemanagement voor uw als zakelijk gebruiker. Hiervoor zijn expertise van de energiemarkt en ervaring met de verschillende marktpartijen vereist om tot een optimaal resultaat te komen.

We inventariseren de energiesituatie en bespreken risico’s in relatie tot doelstellingen. De strategische uitgangspunten zijn geen rompslomp, energie(kosten) beperken en het rendement te verhogen.

Laat uw gegevens achter en we nemen contact op voor een vrijblijvende afspraak.

  CONTACT OPNEMEN

Grootste stroomstoring ter wereld:
Op 30 juli 2012 viel de stroom in India uit, waardoor 670 miljoen mensen zonder elektriciteit kwamen te zitten. Dit was meer dan de helft van de Indiase bevolking, in totaal 9 procent van de wereldbevolking.
Grootste stroomstoring van Europa:
Op 4 november 2006 viel in grote delen van Europa de stroom uit, waaronder in Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. De storing was veroorzaakt door het Duitse energiebedrijf E.ON dat een elektriciteitslijn tijdelijk had uitgeschakeld om een cruiseschip te laten passeren.

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.