Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Salderen en terugleververgoeding zonnepanelen

Salderen en terugleververgoeding zonnepanelen

Salderingsregeling zonnepanelen tot 2023

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft tot 1 januari 2023 ongewijzigd. Kleinverbruikers met zonnepanelen kunnen de stroom die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet eerst nog aftrekken van hun eigen energieverbruik. Dit salderen is vooral interessant omdat zo de eigenaar van zonnepanelen enkel energiebelasting betaalt over het netto verbruik.

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) hebben dit besloten, terwijl in het regeerakkoord nog sprake was van een overgangsregeling per 1 januari 2020. Dit langer salderen maakt het voor mkb-bedrijven interessant om nu te investeren in een PV-installatie.

Vanaf 1 januari 2023 zal de salderingsregeling in nog eens 8 jaar geleidelijk afgebouwd worden. Het voordeel voor bedrijven op hun energiebelasting wordt dan dus tot 2031 elk jaar minder.

U krijgt in Nederland een vergoeding voor de extra teruggeleverde zonnestroom, maar deze verschilt per energieleverancier.

Duurzaam ondernemen

Ondernemers met een kleinverbruik aansluiting (t/m 3x80A) die in 2019 investeren in zonnepanelen hebben mogelijk nog recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en Energie-Investeringsaftrek (EIA). Dit maakt het, los van duurzaam ondernemen, ook  financieel interessant om een zonnepanelen te laten installeren. Hoewel zonnepanelen niet gelden als energiebesparende maatregel (bij Informatieplicht vanuit de Wet Milieubeheer), hebben ze wel invloed op de energieprestatie van uw bedrijf.

Gelijktijdigheid

Voor ondernemers is er soms nog een ander voordeel, namelijk de mogelijkheid om te sturen op gelijktijdigheid. De (mate van) gelijktijdigheid van opwek en verbruik wordt in de toekomst steeds belangrijker. Bepaalde (productie)bedrijven kunnen een deel van hun bedrijfsproces afhankelijk maken van beschikbare zonne-energie. Dit beïnvloedt de business case voor de ondernemer uitermate positief.

Ook (toekomstige) energieopslagtechnieken ondersteunen bij gelijktijdigheid. Ze worden gebruikt om vraag en aanbod van elektriciteit te balanceren, zowel binnen het eigen elektriciteitsnetwerk als daarbuiten.

 Inventariseer, optimaliseer en beheer vanuit de “Trias Energetica”

Energie reductie

Wenst u uw energieportefeuille te optimaliseren, doe dit dan volgens de “Trias Energetica”?

Start met de energievraag reductie.  Beperk uw energieverbruik door verspilling tegen te gaan. Denk aan daarbij isolatie, verlichting, toerenregeling ventilatie, etc.

3nergie ondersteunt ondernemers met effectief energiemanagement en het verbeteren van de energieprestatie van bedrijfsgebouwen. Daarbij hoort ook het optimaal gebruik maken van energie uit duurzame bronnen, zoals zonne-energie.

Geschikte energiemeter

Voor het geleidelijk afbouwen van salderen tot 2031 is het noodzakelijk dat eigenaars van zonnepanelen vanaf 1 januari 2023 beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten. Een slimme meter, zoals die door de netbeheerders worden aangeboden, zijn prima.

Deze energiemeters zijn tevens geschikt om het totaal elektriciteitsverbruik en opwek van een bedrijf te monitoren. Energiemonitoring heeft nog een positieve invloed op het energieverbruik en werd daarom ook opgenomen in de EML.

Ondernemers vragen

Tijdens een afspraak geven we u graag een persoonlijke toelichting op veelvoorkomende vragen van ondernemers. Daarnaast kijken we graag naar de praktische mogelijkheden voor uw organisatie.

  PLAN EEN AFSPRAAK

Neem contact op en we bespreken uw energiesituatie tijdens onze kennismaking.

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.