Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Laadpaal verplicht in 2020 voor bedrijven

Laadpaal verplicht in 2020 voor bedrijven

Vanaf 2020 bent u als eigenaar van een nieuw of gerenoveerd bedrijfspand verplicht om te investeren in laadpalen voor elektrische auto’s. De nieuwe regels vanuit het Europees Parlement schrijven voor dat 10% van de parkeerplekken een laadplaats moeten zijn. Aanvullend is bepaald dat bij tien procent van de overige parkeervakken de bekabeling voor meer laadvoorzieningen aanwezig moet zijn.

Dus bedrijven, kantoren en winkels met meer dan tien parkeerplaatsen worden verplicht om een laadpaal te installeren.

 

Deze nieuwe maatregel maakt onderdeel uit van het besluit ‘Schone energie voor alle Europeanen’ en moet elektrisch rijden nog meer te stimuleren. Tegen 31 december 2020 moeten de lidstaten een minimumaantal oplaadpunten voor elektrische voertuigen geïnstalleerd hebben, waarvan tenminste 10% publiek toegankelijk moet zijn.

Momenteel plaatsen vooral overheden en grote bedrijven al laadstations De verplichting raakt dus in de eerste plaats (kleinere) ondernemers en vastgoed beheerders. De eigenaren en gebruikers van parkeerplaatsen dienen rekening te houden met deze nieuwe voorschriften.

Relevant voor ondernemers

 

Welke laadpaal?

U kan nadenken over het vermogen van de laadpaal. Bij een ‘gewone’ lader duurt het enkele uren tot een hele dag voordat de auto vol is. Bij een snellader is de accu van de auto in een half uur al zo’n 80% gevuld. Snelladers zijn wel een stuk duurder en vragen een grotere aansluitcapaciteit.

De keuze het type lader(s) hangt dus samen met de energie aansluiting, aantal laadplaatsen en de eventuele behoefte om snel te kunnen laden.

Parkeerplaatsen met laadpalen die toegankelijk zijn voor publiek gebruik zullen laadpasjes moeten kunnen accepteren. Deze professionele laders zijn doorgaans wat robuuster en laadsysteem voor thuis of op een eigen afgesloten terrein.

Naast de verschillende laadmethodes (4 ‘modes’) zijn er ook diverse stekkers. De combo-stekker geldt (sinds 2017) als standaard in Europa en kan zowel met wissel- als gelijkstroom de auto opladen.

Laadpalen rendabel maken

De verplichte laadpalen vragen een investering, maar kunnen u ook wat opleveren. Vanuit 3nergie helpen we organisaties en vastgoed beheerders met alle relevante energiezaken. Door gebruik te maken van onze kennis en connecties kan het exploiteren van een laadzuil een positieve business case worden.

 Denk bijvoorbeeld aan:

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Verlaagd tarief energiebelasting
  • Beheersysteem laadpalen

Daarnaast kan u ook gewoon verdienen aan het gebruik van de laadpaal. Door een hoger tarief te berekenen dan wat u betaald voor de stroom. Met effectief energiemanagement houdt u uw energiekosten beheersbaar en betaalt u als eigenaar nooit meer dan nodig.

Overigens behoort het huren of leasen van laadpalen tegenwoordig ook tot de mogelijkheden.

3nergie begeleidt ondernemers om effectief met de energietransitie aan de slag te gaan!

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.