Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Te kort aan groene stroom

Te kort aan groene stroom

Door de groeiende belangstelling voor Nederlandse groene stroom lopen de prijzen hiervoor steeds verder op. Ook de vraag naar Europese groene stroom uit wind en zon stijgt. Omdat de productie achter blijft bij de enorme belangstelling, wordt deze dus snel duurder.

De afgelopen twee jaar is de vraag naar echt duurzaam opgewekte energie verder toegenomen, wat blijkt uit het aandeel energiecontracten waarbij voor groene stroom werd gekozen.

Gelukkig vragen gebruikers ook steeds vaker om “echte” groene stroom, wat nieuwe groene stroom uit wind en zon in de EU te goede komt. Energieleverancier hebben dan ook steeds minder interesse voor bijvoorbeeld Noorse waterkrachtcertificaten welke ook niet meetellen voor de CO2-Prestatieladder.

Eigen groene stroomproductie

Een andere mogelijkheid is zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen, maar dat is niet zaligmakend.

Onzekerheid subsidie SDE+

De regels rond SDE+ worden steeds verder aangescherpt, terwijl de verleende subsidies steeds verder afnemen. Dat de SDE subsidie stopt lijkt een kwestie van tijd, ook omdat steeds vaker duurzame energieprojecten ook zonder SDE rendabel kunnen worden opgestart.

Vanaf dit najaar wordt een SDE+-subsidie pas goedgekeurd als blijkt dat het netwerk nog over voldoende capaciteit beschikt. De regionale netbeheerders hebben grote moeite om hoeveelheid aansluitingen van wind- en vooral zonneparken bij te benen. In sommige delen van Nederland wordt daarom nu ook het reservenetwerk, welke eigenlijk als noodvoorziening dient, ingezet. Uiteindelijk gaat daarmee wel de leveringszekerheid, die in Nederland bijzonder hoog is, achteruit.

De toezichthouder op het stroomnet, de Autoriteit Consument en Markt, is op de hoogte en heeft de netbeheerders hier een tijdelijk ontheffing voor gegeven. Is de reservecapaciteit even nodig wegens een storing, dan mogen bijvoorbeeld zonneparken tijdelijk geen stroom leveren.

Vraag en aanbod Oranje Stroom

Het aandeel oranje stroom, duurzaam opgewekte stroom uit Nederland, neemt minder snel toe. Dit terwijl bedrijven zoals de NS en Schiphol juist Nederlandse groene stroom zijn gaan afnemen. Dit zorgt sinds 2017 voor een onbalans en dus een forse prijsstijging. Door de verminderde interesse voor Hydro (waterkracht) en te kort aan Oranje stroom, stijgen ook de prijzen voor Europese Zon en Wind.

Energietransitie biedt kansen

Als bedrijf kun je inspelen op deze veranderingen en zodoende de concurrentie voor blijven. Door het toepassen van energiemanagement krijg je inzicht in verbruiken en kun je de energiekosten beheersbaar houden. Afhankelijk van de situatie zijn er energie - en dus ook kosten besparende maatregelen mogelijk.

Een onafhankelijk energie adviseur kan u daar bij helpen. 3nergie begeleidt bedrijven bij reductie van verbruik, eigen duurzame opwekking en of de opslag van energie. Onze toegevoegde waarde betaald zich uit in een financieel en functioneel betere deal of oplossing.

Door toepassen van effectief energiemanagement zorgen we voor een structurele en systematische reductie van het  energieverbruik. Daarmee worden ook de milieubelasting én energiekosten verlaagd.

  PLAN EEN AFSPRAAK

Benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen?

Plan eenvoudig een afspraak en dan bespreken we uw mogelijkheden. Door de kennis van de regelgeving en contacten op de energiemarkt is een nadere kennismaking al waardevol.

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.