Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Gasaansluiting G2C verplicht maandelijks uitlezen

Gasaansluiting G2C verplicht maandelijks uitlezen

Gasaansluiting van een grootverbruiker, ook als die minder dan 170.000 m³ per jaar verbruikt, moet voortaan maandelijks uitgelezen worden. Deze grootverbruikers met een G2C profiel werden tot nu toe gelijkgesteld met kleinverbruikers. Eén keer per jaar de meterstand handmatig doorgeven en een fysieke controle van de gasmeter door de meetverantwoordelijke per 36 maanden was voldoende.

G2C-gasaansluiting maandelijks meten

De aanpassing in de Gaswet komt door het besluit van de Autoriteit Consument en Markt om de meetfrequentie van G2C-aansluitingen te verhogen van jaarlijks naar maandelijks. Bestaande aansluitingen dienen voor 1 februari 2020 te beschikken over een gasmeter met datalogger of een EVHI-meetinrichting.

G2C profiel wijzing Meetcode Gas

De meetcode voor G2C gasmeters werd aangepast, wat zowel de manier als meetfrequentie van de opname veranderde. In de oude situatie mocht de meteropname zelfs jaarlijks nog gewoon berekend of geschat worden. Eventuele afwijkingen werden dan pas elk derde jaar verrekend. Dit zorgde soms voor enorme naheffingen van het gasverbruik.

De wijziging van de 'Meetcode Gas' betekent dus verplicht maandelijks uit te lezen van de gasmeter en tevens afschaffen van de mogelijkheid om de meterstand te schatten. Dit is van toepassing voor;

  • Nieuwe aansluitingen vanaf 1 februari 2017
  • Bestaande aansluitingen vanaf 1 februari 2020

Inzicht in gasverbruik

Door het verplicht vervangen van “domme" gasmeters krijgt u meer inzicht in uw werkelijke gasverbruik. Door vaker en beter te meten kan u eerder bijsturen en heeft uw bedrijf eventueel de mogelijkheid om het gasverbruik per maand te betalen. Hiermee voorkomt u ook (grote) verrassingen op de jaarafrekening.

Het monitoren van het gasverbruik past ook binnen de gehele energietransitie. De overheid vraagt organisaties immers hun energieverbruik en -besparingen te rapporteren. Hiervoor geldt vanaf 1 juli 2019 zelfs een informatieplicht.

Het toepassen van een datalogger op de gasmeter of een EVHI-meetinrichting voor de gasaansluiting wil nog niet automaitsch zeggen dat u onmiddellijk over de meetgegevens kan beschikken. Vergelijk de meetdiensten daarom altijd op functionaliteit en voorwaarden.

Inzicht in het besparen op verbruik én kosten van gas

Energiekosten besparen

Naast de directe kostenbesparing kan de optimalisatie van de meetdiensten uw instelling nog veel meer opleveren. 

Zo zijn meetdata (en daarmee meterhuur) cruciaal voor de inventarisatie. Actuele verbruiksgegevens zijn daarom noodzakelijk bij gedegen energiemanagement. Of het nu gaat om een scherpere tariefstelling voor uw energiecontract, het verlagen van uw netwerkkosten of voor het nemen van strategische keuze rond duurzaamheid.

Beschikt u over nog over een grootverbruikaansluiting, maar weet u niet exact hoeveel gas uw installatie maandelijks verbruikt? Grote kans dat u dan nog een analoge gasmeter heeft. Uw huidige meetbedrijf (bijvoorbeeld Fudura, Kenter, Joulz, Innax of Rendo) zal u dan een aanbieding doen voor het op afstand uitleesbaar maken van uw gasmeter(s). 3nergie kan u bij dergelijke offerte van dienst zijn. We vergelijken voor u niet alleen de meterhuur, maar ook de andere voorwaarden en functionaliteiten van de meetdienst. 

Wijzing meetcode uitgelezen moment om meetdiensten te vergelijken

U heeft dus nog tot 1 februari 2020 om uw bestaande gasaansluitingen aan te (laten) passen. Het beoordelen, maar vooral het eventuele overstappen naar een andere meetverantwoordelijke kan even duren. Wacht vooral niet tot het laatst...

Maak direct een afspraak voor uw gasgrootverbruiksaansluiting, want dat levert u gegarandeerd een voordeel op! 

Vergelijking meetdiensten

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.