Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Factuur energie hoger dan verwacht

Factuur energie hoger dan verwacht

Energierekening hoger in januari 2019

De eerste energiefactuur van 2019 blijkt flink hoger te zijn. De energierekening van (bijna) alle ondernemers is gestegen ten opzichte van 2018 en roept volgende vragen op;

  • Klopt de factuur van de energieleverancier wel?
  • Waarom krijg ik een hogere energienota?
  • Hoe controleer ik de energierekening op fouten?
  • Kan ik besparen op mijn energiekosten?

Factuurcontrole

Een fout in de energiefactuur kan worden gevonden als de energierekening goed analyseren. Daarbij is er een groot verschil tussen voorschotnota’s en maandafrekeningen voor de energie. Welke energierekening u krijgt hangt van soort aansluiting af.

Kleinverbruikers betalen bijna elke maand hetzelfde. Een voorschotnota zegt dan ook uiteindelijk niets over de werkelijke kosten en verbruik van energie. Op deze energierekening staan voor kleinverbruikers al wel de netwerk en meetdienst kosten. Feitelijke factuurcontrole en correctie kan dus pas na de jaarafrekening gebeuren. Wanneer alle contract en verbruiksgegevens bekend zijn, kun je eventueel al wel narekenen of het (nieuwe) maandbedrag reëel is. Naast de stijging van de energiebelasting, geldt in 2019 ook nog een verlaging van de heffingskorting.

Het gevoel dat u te veel betaalt, we rekenen het graag eens voor u na!

Factuurcontrole

Grootverbruikers betalen hun maandelijkse verbruik aan de energieleverancier, maar krijgen ook nog apart een rekening van hun netbeheerder en meetverantwoordelijke. Ook hier is de eerste factuur van het nieuwe jaar doorgaans hoger doordat de energiebelasting in de eerste dure staffel(s) moet worden doorlopen. In 2019 is daarnaast de Opslag Duurzame Energie (ODE) fors hoger geworden.

Deze staffels betekenen dat u over de eerste 10.000 kWh en 50.000 kWh meer energiebelasting betaalt. Elk jaar start op 1 januari de staffeling en heffingskorting voor energiebelasting opnieuw. Zodra u 50.000 kWh heeft verbruikt valt de belasting op energie en daarmee uw energiekosten weer een stuk lager uit.

Hoger leveringstarief

Energieleveranciers bepalen het leveringstarief voor gas en elektra op basis van de marktprijzen. In 2018 zijn de energiebeurzen gestegen, waardoor variabele en nieuwe vaste energiecontracten hogere energieprijzen vermelden.

Afhankelijk van het moment en verwachting is het gunstig om een energiecontract op de energiemarkt vast te leggen. Kies in elk geval altijd voor een inkoopstrategie die bij uw bedrijfsvoering past. Een onafhankelijke energie adviseur kan u helpen bij het bepalen van de risico’s, maar ook een substantiële bijdrage leveren in het programma van eisen (PvE).

Het leveringstarief is overigens niet het enige waarmee een afnemer zijn energiekosten kan verlagen. Zo is energiemonitoring, dus data van uw piekbelasting en (blind)verbruik, een belangrijk ingrediënt voor goed energiemanagement!

Voordelen van Energiemanagement

Factuurcontrole van uw energierekeningen is zeker belangrijk, want u wil toch niet onnodig teveel betalen. Energiefacturen blijven complex door de steeds veranderende belasting- en energiewetgeving. Energieleveranciers maken fouten dan ook echt niet bewust.

Effectief energiemanagement wil zeggen volledig inzicht en beheer van de energieverbruiken. Het periodiek controleren van facturen en verbruiken is daar een essentieel onderdeel van. Vergeet de netwerkkosten en meetdiensten dan niet.

3nergie kan helpen

Door onze expertise en contacten op de energiemarkt kunnen we de energiezaken voor ondernemers goed inregelen. Zo besparen we energiekosten, reduceren het energieverbruik en zorgen voor een duurzamere energievoorziening.

Energiemanagement met passie voor een resultaat passend bij uw behoefte. Dus voldoen aan de wet- en regelgeving met betrekking tot zakelijke energie en daarbij het hoogste rendement voor de lange termijn.

Samen bespreken we de handelingen die zorgen dat u energie bespaart, met behoud van de gewenste functionaliteiten! Factuurcontrole maakt desgewenst onderdeel uit van onze dienstverlening.

  Energiescan

Vrijblijvende energiescan

U kunt een energiescan aanvragen of gratis een losse factuurcontrole laten uitvoeren. Stuur ons in zo’n geval een mail (o.v.v. ‘Factuurcontrole’) met een kopie van de energienota en checken deze afrekening voor u zonder verdere verplichting.

Neem contact op en zet zo de eerste stap naar passend energiemanagement!

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.