Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Energie in de zomer

Energie in de zomer

Wanneer het warmer wordt loopt het stroomverbruik in Nederland op. Je zou verwachten dat de vakantieperiode en de opwek van zonnepanelen juist voor een lager elektra behoefte zouden zorgen.

Hoge temperaturen kosten energie

Hoe warmer het wordt, hoe meer we met z’n alle verbruiken. Oorzaak zijn het groeiend aantal verkoelingsapparaten zoals airco's en ventilatoren. Bij een temperatuur van 27 graden ligt het stroomverbruik al zo’n 7,5% hoger, hetgeen bij 33°C zal doorlopen naar 10 tot 15 procent. Op basis van landelijke verbruiksgegevens tussen 2014 en 2018, werd berekend dat bij elke extra graad boven 20 graden het stroomverbruik met 6 miljoen kilowattuur per dag toeneemt.

Omdat de verkoelingsapparatuur toch al op maximaal staan, zorgde de extreem hoge temperaturen van juli niet meer voor een exponentiële stijging. Los van airco's, verbruiken ook koelhuizen en datacenters meer stroom in de zomer. Normaal gesproken zou tijdens de vakantie het verbruik zo’n 6% lager moeten liggen.

Warmtepompen

De meeste warmtepompen kunnen worden gebruikt om te koelen. In plaats van warm water, stuurt de warmtepomp dan fris of koud water door het afgiftesysteem zoals bijvoorbeeld uw vloerverwarming. Hierdoor wordt een ruimte op een aangename manier afgekoeld.

Een lucht-lucht warmtepomp werkt zoals een airco en kan zowel koelen als verwarmen. Met een beperkte hoeveelheid energie wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en afgegeven aan de buitenlucht.

Zonnepanelen

Het lijkt tegenstrijdig, maar zonnepanelen hebben niet het hoogste rendement tijdens warme zomerdagen. De Wattpiek van een zonnepaneel wordt standaard bepaald bij een temperatuur van 25°C, terwijl temperaturen van de PV-panelen in de zomer stijgen tot 60°C en meer! Het vele zonlicht is positief voor de opbrengst, maar de warmte zorgt ervoor dat de elektrische verliezen toenemen.

Gemiddeld is de daling ongeveer 0,4% per graad boven de 25°C, hetgeen een verlies van 14% betekend bij 60°C. Afgelopen maand liepen de temperaturen op het dak nog verder op!

Toch wek je in de zomer normaal meer op dan op een ‘zonnige’ dag in de winter, omdat dan het aantal zonne-uren en de stralingskracht veel minder is.

Vakantie

Tijdens de bouwvak is 3nergie beperkt bereikbaar, maar na de vakantieperiode (vanaf 12 augustus) staan we weer volledig voor u klaar. Hopelijk hebben we dan veel nieuwe energie kunnen opdoen en is onze batterij weer opgeladen.

Dus wenst u meer informatie over energie voor uw bedrijf of bent u op zoek naar inzicht in uw energieverbruik en mogelijkheden om daarop te besparen? Vul ons contactformulier in en u hoort spoedig van ons. 

3nergie ondersteunt organisatie bij allerhande energievraagstukken inclusief de praktische projectondersteuning

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.