Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Duurzaamheid zakelijke energieleveranciers ranglijst 2018

Duurzaamheid zakelijke energieleveranciers ranglijst 2018

Lijst met duurzaamste zakelijke energieleveranciers

Net als ieder jaar publiceerde Wise, Greenpeace, samen met de Natuur & Milieu en de Consumentenbond een onderzoek naar de duurzaamheid van alle energieleveranciers in Nederland. Dit jaar werd voor het eerst onderzoek gedaan naar de leveranciers die zich volledig richten op de (groot)zakelijke markt.

Ranking

In het onderzoek worden de Nederlandse stroomleveranciers beoordeeld op duurzaamheid, vanuit de investeringen, productie, levering en inkoop van elektra. Op basis daarvan wordt een ranglijst gemaakt, ingedeeld in 3 groepen:

  • voorlopers (score 8 en hoger),
  • volgers (5 tot 8) en
  • vervuilers (lager dan 5)

Resultaten 2018

 
Energiebedrijven worden groener

Vooral de energiereuzen zoals Nuon en Essent scoren dit jaar beter dan in 2017. Die stijging is te danken aan grote investeringen in duurzame energieopwekking. Ergens blijft het wel een vergelijking tussen appels en peren, want we kunnen nog niet zonder grijze elektriciteit. Dus hoe zeer de grotere energiebedrijven ook hun best doen, ze zullen altijd lager blijven scoren door de brandstoffen die ze gebruiken. De meeste elektriciteitscentrales in Nederland draaien op gas en ook kernenergie telt niet als groene stroom. We zien dan ook veel nieuwe (of hernieuwde) marktpartijen terug bij de voorlopers. Die richten zich juist op duurzaamheid en kiezen voor het verhandelen van duurzaam opgewekte energie.

Voorlopers

Dit zijn de energieleveranciers met een 8 of meer in dit onderzoek. Zij produceren zelf duurzaam opgewekte stroom of kopen dit duurzaam in. Slechts drie, Pure Energie, Greenchoice en Qwint, leveren ook aan de zakelijke markt. De duurzaamheidsscore daar is gelijk of een paar tienden lager. Het zijn de enige ‘Voorlopers’ op de zakelijke markt.

Verschil tussen zakelijk en consumenten markt

Door een ‘grijzer’ inkoopbeleid scoren energiebedrijven met gemiddeld een 4,5 beduidend lager op de zakelijke markt. Voor consumentenstroom krijgen de leveranciers gemiddeld een 6,3. Dit is precies hetzelfde cijfer als vorig jaar. Kennelijk stellen zakelijke klanten andere eisen aan hun energieleverancier en krijgen dan dus de gewone (lees: vervuilende grijze) stroom aangeboden.

Gelukkig nemen steeds meer bedrijven hun verantwoordelijkheid en zetten MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) op de agenda. Zeker wanneer CO2 beprijzing verder wordt geïntroduceerd, zal dit keuzes beïnvloeden.

Vanuit effectief energiemanagement kunnen bedrijven bijdrage aan duurzaamheid, voldoen aan de regelgeving en gelijktijdig een mooi rendement maken op hun investering.

3nergie helpt ondernemers bij de energietransitie

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.