Hulp nodig?

085-2012012 info@3nergie.nl
3nergie

Cosinus Phi verbetering

Cosinus Phi verbetering

Wat is Cosinus Phi verbetering?

Cosinus phi geeft de verhouding aan tussen nuttig vermogen en blindstroom. Hoe hoger de Cosinus phi van een product is (0,95 is bijvoorbeeld beter dan 0,55), hoe efficiënter het product is in haar stroomverbruik. Het verhogen van de Cosinus phi heet "Cosinus Phi verbetering". Cosinus phi verbetering wordt soms ook "blindwattcompensatie" genoemd.

Kost een lage Cosinus phi geld?

JA! Een lage Cosinus phi geeft namelijk aan dat een apparaat of meerdere apparaten veel onnodig vermogen afneemt. Blindstroom levert geen nuttig vermogen, maar belast wél het netwerk en de trafo's. Een energiebedrijf moet blindvermogen uiteraard opwekken met haar centrales en dus doorberekenen in haar kostprijs voor stroom. De netbeheerder moet de extra energie bovendien transporteren en brengt daarvoor dan kosten in rekening. Een lage Cosinus phi of hoog blindverbruik (KVArh) laat uw energiekosten stijgen.

Waarom zou u tijd steken in het verbeteren van de Cosinus phi?

Ten eerste gaat u minder betalen aan energiebedrijf. Een ander voordeel is dat de belasting daalt waardoor er extra machines of apparatuur kunnen worden aangesloten.

Bij blindvermogen kan er sprake zijn van warmteontwikkeling in de bekabeling, in bepaalde situaties kan dit zelfs brand in uw installatie veroorzaken.

Laat uw machines en apparatuur optimaal functioneren. Gebruik geen onnodige energie en voorkom dat blindstroom u (maandelijks) geld kost.

Hoe herkent u blindstroom?

De meest nauwkeurige vaststelling gebeurd door een meting, maar er zijn ook andere indicatoren;

  • vermelding van aantal KVArh op netwerkfactuur
  • bekabeling wordt warm
  • onverklaarbare uitval apparatuur
  • spontaan flitsen / knipperen van lampen

Ook als u niets van bovenstaande herkent wil dat nog niet zeggen dat u geen blindverbruik heeft. Dit is namelijk alleen als de Cosinus phi gelijk is aan 1. Netbeheerder in Nederland belasten deze nu pas door wanneer die onder de 0,85 komt. Ligt u Cosinus phi bijvoorbeeld op 0,6 dan is blindvermogen juist groter. Het is dus goed om deze nadelige gevolgen en risico's voor te blijven.

Hoe kan ik de Cosinus Phi verbeteren?

Er zijn diverse producten op de markt, zoals condensatorbanken of batterijen, die de Cosinus Phi van een apparaat of uw installatie kunnen verbeteren. Alvorens u het besluit voor die investering neemt, kunt u zich eerst beter laten adviseren door een expert op het gebied van Cosinus Phi verbetering.

Uiteraard is het in eerste instantie belangrijk om te bepalen waar de blindstroom vandaan komt. Hiervoor zal een Power Quality meting moeten worden uitgevoerd. Zo'n meting, gedurende een bepaalde periode, geeft perfect uitstuitsel over de momenten en mate van harmonische vervuiling.

3nergie helpt ondernemers met de (mogelijke) risico’s en effecten van blindstroom en/of harmonische vervuiling. 

Wilt u uw energierendement verbeteren en uw blindverbruik zoveel mogelijk reduceren?  Wij informeren u graag over  de mogelijkheden, dus neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten kunnen u helpen met zowel het onderzoek als de eventuele uitwerking van de oplossing!

Meer afbeeldingen

Kunnen we helpen?

Wij voorzien dat verschillende vormen van duurzame energie goedkoper en dus interessanter zijn dan traditionele energie. Investeren in duurzaamheid levert een beter rendement op dan bij de bank.

Contacteer Ons

Meer inzicht tegen lagere kosten? We geven graag advies.